Chłodniejsze dni sprzyjają wieczorom spędzonym w domu z książką czy ulubionym serialem. Aby umilić sobie ten czas warto przygotować herbatkę rozgrzewającą. Oto kilka pomysłów na jej przygotowanie.
Podstawowy wywar
Najbardziej popularną podstawę stanowi zwykła czarna herbata. Można także wykorzystać ziołowe mieszanki zarówno w wersji gotowej lub skomponowanej według naszych potrzeb. Szczególnie warto zwrócić uwagę na szałwię, łagodzącą objawy bólu gardła, rumianek czy kwiatostany lipy, działające przeciwzapalnie. W przypadku mieszanek, wykorzystanych do naparów należy jednak pamiętać o odpowiednim czasie parzenia, aby wydobyć z nich najlepsze właściwości.
Jakie przyprawy do herbatki rozgrzewającej?
Komponując herbatkę rozgrzewającą warto zwrócić uwagę na odpowiednie przyprawy, nadające korzennego charakteru i wpływające pozytywnie na odporność. Jednymi z częściej dodawanymi składnikami herbaty rozgrzewającej jest imbir, cynamon i goździki. Przyprawy te mają działanie rozgrzewające oraz przeciwzapalne. Imbir warto dodać w postaci korzenia ze względu na lepsze właściwości niż w formie przyprawy. Podobnie z cynamonem – można dodać go podczas podgrzewania zarówno w postaci laski, jak i wersji sproszkowanej. Goździki nie tylko nadadzą piękny zapach, ale także mają właściwości antyseptyczne i pozwalają w zwalczaniu infekcji. Inne, równie często dodawane przyprawy to kardamon, gwiazdki anyżu czy nawet chili.
Słodkie i owocowe dodatki
Po wybraniu bazy i przypraw, możemy przejść do składników nadających słodyczy czy owocowego smaku. Dobrze sprawdzi się domowy sok malinowy, poprawiający odporność i bogaty w witaminę C czy miód, który posiada właściwości antybakteryjne, łagodzi ból gardła i obniża ciśnienie krwi. Należy jednak pamiętać, aby nie dodawać miodu bezpośrednio do wrzątku, bo traci swoje cenne właściwości. Dobrze sprawdzą się wszelkiego rodzaju cytrusy np. cytryny, pomarańcze. Jednak przed dodaniem plastra do napoju, należy je dokładnie oczyścić i sparzyć. Do herbatki można wykorzystać także kawałki jabłka czy suszone owoce np. żurawinę, owoc dzikiej róży i śliwki.
Herbatka rozgrzewająca na 3 sposoby
Napar z kwiatów lipy z sokiem malinowym
Szusz lipy zalej wrzątkiem, przykryj talerzykiem i odczekaj ok. 15 min. Po odcedzeniu, dodaj soku malinowego.
Herbata korzenna z dodatkiem cynamonu, kardamonu, goździków i pomarańczy
Pomarańcze po uprzednim sparzeniu dodajemy do przygotowanej wcześniej dowolnej herbaty. Dodajemy szczyptę cynamonu, kardamonu i goździki.
Herbata z jabłkiem (suszonym bądź świeżym), cynamonem i miodem
Do przygotowanej uprzednio herbaty dodajemy jabłko i szczyptę cynamonu. Aby wykorzystać lecznicze właściwości miodu, dodaj łyżeczkę do lekko ostudzonego napoju.
Możliwości przygotowania rozgrzewającego napoju jest wiele i zależy od naszych preferencji. Składniki można dowolnie komponować i modyfikować, aby dopasować je do swoich gustu. Napój z pewnością nie tylko umili wieczór, ale także pomoże w walce z przeziębieniem i zmęczeniem.