Żywność

Warsztaty kulinarne – ucz się od najlepszych

Udział w warsztacie kulinarnym to prosta droga do pozyskania dodatkowych umiejętności – poznanie dobrych technik produkcyjnych i tajników najrozmaitszych przepisów albo po prostu nauczenie się podstaw gotowania. Do kogo kierowana jest usługa? Dlaczego warto zapisać się na kurs kulinarny? Kurs kulinarny – nie tylko dla pasjonatów Umiejętności gotowania nie zyskuje się w kilka tygodni – prawdziwy mistrz potrzebuje czasu, żeby zapoznać się z sekretnymi przepisami oraz pogłębiać swoją wiedzę. Jeśli

Alternatywa dla kapsułek do ekspresów A Modo Mio – poznaj ofertę

Marek produkujących kawę jest niezliczona ilość, niemniej jednak Lavazza nieprzerwanie mieści się na liście tych najbardziej rozpoznawalnych. Mało osób wie, iż początek firmy Lavazza sięga ostatnich lat XIX w. w Turynie. Wówczas Luigi Lavazza za ekwiwalent około 20 dolarów nabył nieduży sklep, gdzie mielono ziarna kawy oraz przygotowywano ich niepowtarzalne mieszanki. Podbiły one błyskawicznie serca mieszkańców Turynu. Sto lat później marka Lavazza nadal oczarowuje aromatem swoich kaw, ustanawiając normy także

Kiszona kapusta – dlaczego warto dodać ją do swojego jadłospisu?

Niepowtarzalny smak kapusty kwaszonej jest bez wątpienia częścią środkowoeuropejskiej kultury kulinarnej. Jest ona komponentem licznych potraw i każdy Polak stosunkowo często widzi ją na swoim talerzu. I bardzo dobrze, ponieważ kapusta kiszona to niesłychanie zdrowe pożywienie. Czy warto spożywać kiszoną kapustę? Kapusta kwaszona, lub kiszona, bo tych dwóch przymiotników używa się wymiennie, to jeden z tych produktów spożywczych wynalezionych w wyniku dążenia człowieka do znalezienia metody na długie magazynowanie strawy.

Skąd pochodzą kiszone przetwory z warzyw?

Kiszonki są tak mocno zakorzenione w polskiej kuchni, że uważamy, iż jest to przede wszystkim słowiański rarytas, z rzadka wykorzystywany w pozostałych częściach świata. Tymczasem kiszonki lubiane są nie tylko na terenie Europy, ale również w Azji oraz w obu Amerykach. Z jakiego powodu kwaszonki są popularne? Według historyków metoda konserwowania pokarmów przez ich zanurzenie w solance, w soli bądź w occie, stosowana jest przez ludzi od ponad 4 tysiące

Nie pijesz soku z kiszonych warzyw? To duży błąd!

Od stuleci w polskiej tradycyjnej kuchni wykorzystuje się kwaszone warzywa. Ostatnio jednakże często wspomina się również ogromne zalety prozdrowotne soków z kwaszonych warzyw, głównie z kapusty i buraków. To w zasadzie tzw. super żywność, która aktualnie często widoczna jest na półkach marketów w działach ze zdrową żywnością. Wypłukuje toksyny i podnosi odporność organizmu – sok z kapusty kiszonej Zapewne większość z nas będąc dzieckiem spożywał sok z kapusty kiszonej. Nasze

Jakie buty do pracy w kuchni? Na co trzeba zwrócić uwagę?

Do pracy w gastronomii (restauracja, hotel, catering) niezbędne jest specjalistyczne obuwie, które zagwarantuje pracownikowi komfort podczas wielogodzinnej pracy w pozycji stojącej, a także zabezpieczy go m.in. przed poślizgnięciem lub kontaktem stóp z gorącą cieczą. Jak wybrać dobre buty do pracy w gastronomii? Jakie buty kucharskie? Zwróć uwagę na antypoślizgową podeszwę i zabudowaną konstrukcję Buty do pracy w branży HoReCa powinny być noszone przez kucharzy, barmanów i kelnerów. W miejscach, w

Jak zrobić grzane wino? Przegląd klasycznych i oryginalnych dodatków

Chłodne wieczory umili pyszny i aromatyczny trunek. Dziś na blogu o tym, jak zrobić grzane wino w wersji galicyjskiej oraz szwedzkiej, a także przegląd klasycznych i oryginalnych dodatków, które wzbogacą smak grzańca. Z czego zrobić grzane wino? Grzane wino, czyli grzaniec, jest najczęściej robiony na bazie czerwonego wina, najlepsze będzie półwytrawne, rzadziej sięga się po półsłodkie. Może to być gotowy trunek kupiony w sklepie lub też zrobiony samodzielnie. Grzaniec –

Żurek i barszcz biały – jak je rozróżnić?

Obecnie rzadko już spożywamy obiady z dwóch posiłków. Przez chroniczny braku czasu, a przez to pragnienie szybkiego nasycenia się, chętnie porzucamy myśl o zupie na rzecz potraw niegdyś serwowanych przeważnie jako to drugie danie. Jednak typowo polskie zupy, takie jak barszcz biały oraz żurek, długo jeszcze będą z nami. Nawet jeśli własnoręcznie przyrządzamy je już wyłącznie sporadycznie, to nadal stanowią one stały punkt na karcie dań gospód oraz restauracji z

Żywność ekologiczna – czym różni się od konwencjonalnej?

Od prężnego rozwoju branży spożywczej, który zaczął się na początku zeszłego stulecia, wyroby spożywane przez nas każdego dnia zaczęto nagminnie wypełniać różnymi związkami przedłużającymi ich zdatność do spożycia. Ale razem z rosnącą świadomością konsumentów odnośnie tego, co jedzą i jak może to wpływać na ich samopoczucie, ostatnio coraz chętniej poszukują oni towarów wyprodukowanych z żywności eko. Ekologiczna żywność – z upraw nie korzystających z chemicznych nawozów i pestycydów By dany

Pieczywo i wyroby cukiernicze z Piekarni Pochopień

Wybierz tradycję z Piekarnią Pochopień Piekarnia Pochopień może poszczycić się tradycjami datowanymi na 1946 rok. Utworzona została przez mistrza piekarnictwa Jana Pochopień, który był często nagradzany za swoje zasługi dla handlu i rzemiosła. Ceniony w Krakowie piekarz, będąc pierwszym starszym Cechu Rzemiosł Spożywczych dał początek istniejącej do dziś piekarni. Pielęgnowanie tradycji rodziny i poszanowanie wartości odróżnia Piekarnię Pochopień od konkurencji, stawiając ją wśród najlepszych krakowskich firm piekarniczych. Wyznacznikiem tego jest