Tarcica to produkt drzewny który ma bardzo ważne zastosowanie głównie w przemyśle budowlanym, a ponadto w zakresie wykańczania wnętrz. Na zakres jej stosowania wydatnie wpływa to, iż produkt ten oferowany jest w różnych rodzajach, które określane są przez wymiary wyrobu.
Tarcica sucha i mokra, obrzynana i nieobrzynana
Tartaki proponują swoim klientom różne gatunki tego wyrobu. Przede wszystkim spotkać można tarcicę suchą oraz mokrą. Tarcica sucha powstaje poprzez wcześniej przetartego za pomocą pilarek okrągłego drewna. By pozbawić ją wilgotności, suszy się ją w specjalnych suszarniach komorowych. Celem tego zabiegu jest nie tylko nadanie jej mniejszego stopnia wilgotności, co określa się w procentach, ale też odpowiednich parametrów użytkowych, na które przekłada się poziom wilgotności. Przy wytwarzaniu tarcicy mokrej zaś obróbka taka nie ma miejsca. Tarcicę dzieli się także na obrzynaną i nieobrzynaną. Jak łatwo można się domyślić, ten pierwszy rodzaj to tarcica poddana specjalnemu zabiegowi mechanicznemu, po zakończeniu którego wszystkie jej płaszczyzny są wyrównane. Tarcica nieobrzynana posiada zaś wyrównane jedynie dwie powierzchnie równoległe. Ponadto istnieje możliwość wytwarzania tarcicy w rozmaitych wymiarach. Z podstawowej postaci tarcicy powstają między innymi deski, listwy, łaty, bale czy belki.
Tarcica – do czego jest używana?
Wysokiej jakości tarcica, wykonana z dobrych gatunków materiału i poddana precyzyjnej obróbce, wykorzystywana jest wszędzie tam, gdzie niezbędne są duże walory estetyczne i dobre parametry techniczne. Zaś tarcica prezentująca niższą jakość wykorzystywana jest głównie w przemyśle papierniczym, a także w budownictwie, na przykład do produkcji więźb dachowych oraz konstrukcji budynków.