Żurek i barszcz biały – jak je rozróżnić?

Żurek i barszcz biały – jak je rozróżnić?

Potrzebujesz zakwasu na barszcz biały? Sprawdź artmankiszonki.pl.

Obecnie rzadko już spożywamy obiady z dwóch posiłków. Przez chroniczny braku czasu, a przez to pragnienie szybkiego nasycenia się, chętnie porzucamy myśl o zupie na rzecz potraw niegdyś serwowanych przeważnie jako to drugie danie. Jednak typowo polskie zupy, takie jak barszcz biały oraz żurek, długo jeszcze będą z nami. Nawet jeśli własnoręcznie przyrządzamy je już wyłącznie sporadycznie, to nadal stanowią one stały punkt na karcie dań gospód oraz restauracji z polską kuchnią, a także są powszechnie serwowane w czasie świąt Bożego Narodzenia czy Wielkiej Nocy.

Barszcz biały a żurek – Czy żurek i barszcz biały to ta sama zupa?

Gdy zapyta się Słowianina o białą zupę gotowaną na zakwasie z mąki, to momentalnie przytoczy on albo żurek albo barszcz biały. Masa osób często nie widzi podstawowej różnicy między tymi daniami, używając tych nazw zamiennie. Tymczasem co do zasady żurek przyrządza się z zakwasu z mąki żytniej, barszcz biały z kolei – na zakwasie na mące pszennej. To jednakże nie jedyna rzecz, która różni te zupy, aczkolwiek należy zdecydowanie zaakcentować, iż nie ma jednej obowiązującej receptury na żurek i drugiej na barszcz biały. Sztuka kulinarna jest bowiem sztuką, a każda potrawa odzwierciedla osobiste upodobania oraz wprawę kucharza. Co jednakże da się wyróżnić to fakt, że do barszczu białego zazwyczaj wkłada się więcej grzybów i warzyw. Barszcz zabiela się także najczęściej mlekiem, a do jego zakwaszenia w zastępstwie zakwasu mącznego można zastosować sok z ogórków kwaszonych lub z kapusty kwaszonej. Natomiast z żurkiem sprawa jest bardziej złożona, gdyż w ramach tej grupy zup można wydzielić trzy typy:
– lekki, umiarkowanie zawiesisty żurek, zabielany hojnie śmietaną i przyprawiany sporą ilością majeranku, serwuje się go na ogół z jajkiem i chlebem;
– gęsty, kwaskowaty żur sporządzany przeważnie ze sporą ilością ząbków czosnku, również na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, serwowany z kawałkami kartofli;
– oraz zalewajkę – a więc “chudą” zupę, w której kawałki ziemniaków zalewa się zakwasem chlebowym albo żytnim.

Zakwas na barszcz biały lub żurek można kupić

Zrobienie zakwasu na wypunktowane wyżej zupy jest proste, choć nie każdemu udaje się za pierwszym razem. W internecie opublikowano wiele przepisów na zakwas, z których warto skorzystać. Stosując jednakże samodzielnie zrobiony zakwas powinno się przewidzieć gotowanie zupy z parodniowym wyprzedzeniem. Wobec tego, jeżeli chętka np. na barszcz biały najdzie was ni stąd, ni zowąd, warto sięgnąć po gotowy zakwas, który sprzedawany jest w praktycznych butelkach, które wystarczają na ugotowanie obiadu dla całej rodziny. W sklepach spożywczych, i tych stacjonarnych, jak i online, bez przeszkód nabędziemy zakwasy z mąki żytniej i pszennej, dzięki którym przyrządzimy wyśmienity biały barszcz i żurek staropolski czy też śląski.

Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]