Więcej informacji o soku z kiszonej kapusty
Artykuły fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan powtórnie wracają na polskie stoły. Do kapusty i ogórków dołączają też nowe, do tej pory mniej znane owoce i warzywa. Kiedy mówimy o leczniczych walorach fermentowanej żywności nie można pominąć także napojów takich jak kwas chlebowy, maślanka albo różnego rodzaju soki i zakwasy z kiszonych warzyw. Głównie te ostatnie są warte uwagi – pozwalają łatwo i błyskawicznie wprowadzić do naszego organizmu witaminy konieczne dla jego prawidłowego działania.
Sok z kiszonych buraków i kapusty – co w nich odnajdziemy?
Sok z kiszonej kapusty to napój posiadający w składzie mnóstwo substancji mających korzystny wpływ na nasze zdrowie. Najistotniejszym elementem są bez wątpienia bakterie kwasu mlekowego, które odpowiadają za proces fermentacji. Sok z kapusty, ogórków bądź inny kiszonek to również skarbnica witamin. Godne uwagi jest przede wszystkim wysokie stężenie witaminy C – już filiżanka tych soków ma jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek należy też pić ze względu na zawartość witaminy K i E, witamin z grupy B oraz wysokie nasycenie solami mineralnymi.
Dlaczego należy spożywać sok z kiszonej kapusty?
Sok z kiszonych kapusty, ogórków i buraków, z uwagi na obecność bakterii fermentacji mlekowej pożytecznie wpływa na pracę jelit oraz naszą odporność. Dodatkowo liczne witaminy polepszają działalność układu nerwowego, łagodzą objawy cukrzycy, szkorbutu i depresji, a także pomagają walczyć ze zmęczeniem fizycznym i psychicznym. Po kiszonki winny ponadto sięgnąć ludzie zmagający się z chorobami układu pokarmowego, takimi jak np. refluks lub wrzody żołądka. Działają one również osłonowo w czasie terapii antybiotykami i wzmagają apetyt.
Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]