Skąd pochodzą kiszone przetwory z warzyw?

Skąd pochodzą kiszone przetwory z warzyw?

Jeśli chcesz kupić domowe przetwory z warzyw, koniecznie wejdź na artmankiszonki.pl.

Kiszonki są tak mocno zakorzenione w polskiej kuchni, że uważamy, iż jest to przede wszystkim słowiański rarytas, z rzadka wykorzystywany w pozostałych częściach świata. Tymczasem kiszonki lubiane są nie tylko na terenie Europy, ale również w Azji oraz w obu Amerykach.

Z jakiego powodu kwaszonki są popularne?

Według historyków metoda konserwowania pokarmów przez ich zanurzenie w solance, w soli bądź w occie, stosowana jest przez ludzi od ponad 4 tysiące lat. Technika ta przypuszczalnie nie wywodzi się nawet z Europy, a z obszarów antycznej Mezopotamii. Pokarm poddany fermentacji z pomocą bakterii kwasu mlekowego nie psuje się, gdyż niska kwasowość zawiesiny, w której się go zanurza, hamuje rozmnażanie się bakterii gnilnych. Kilka wieków temu była to najlepsza metoda, żeby przedłużyć czas zdatności do spożycia warzyw, ryb i mięsa nawet o kilkanaście tygodni. W rezultacie pojawił się obyczaj produkowania m.in. kiszonek z warzyw z myślą o zimie i wczesnej wiośnie. Kiszonki od zawsze słyną z własności prozdrowotnych, co rzecz jasna jest prawdą. Mają one między innymi sporo witaminy C, dlatego więc żeglarze statków, które miały na pokładzie kiszone warzywa, sporadycznie chorowali na cyngę. Ciekawostką jest, że w języku polskim kwaszonki warzywne określa się w swobodnej mowie “kiszonkami”, z kolei kiszonka to… pasza objętościowa dla zwierząt przykładowo z grochu lub topinamburu.

Kiszone przetwory warzywne na świecie

Najbardziej rozpowszechnionym kiszonym warzywem jest ogórek, rozpoznawany właściwie na wszystkich kontynentach, również w USA i w Kanadzie, gdzie ten rodzaj przetworów z warzyw nie jest bardzo popularna. Lecz pickle są tam bodajże niezmiernie lubianym składnikiem sandwiczy, hot-dogów i burgerów. W Polsce obok ogórka, równie popularne są kiszona kapusta i buraki, których używa się do przygotowania surówek oraz zup. Jednakże to nie jedyne warzywa, które można kisić. W różnych rejonach świata kisi się m.in. brokuły, paprykę, jak również owoce (przykładowo oliwki).

Solanka i ocet wpływają na teksturę oraz smak warzyw, nadając im kwaśność i chrupkość. Kwaszonki nie tylko z warzyw, na przestrzeni wieków stały się bazą lub znaczącym dodatkiem do setek potraw narodowych. Trzeba wiedzieć, iż smak kiszonek różnić się w poszczególnych regionach świata, bowiem jest on zależny od dodawanych do zalewy dodatków, które stosuje się w procesie kwaszenia. Z tej przyczyny ogórek kiszony podług tradycyjnej polskiej receptury, miał odmienny smak niż ten zakiszony np. w Indiach.

Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]