Nie pijesz soku z kiszonych warzyw? To duży błąd!

Nie pijesz soku z kiszonych warzyw? To duży błąd!

Jeśli szukasz soku z kwaszonych buraków, odwiedź ten adres.

Od stuleci w polskiej tradycyjnej kuchni wykorzystuje się kwaszone warzywa. Ostatnio jednakże często wspomina się również ogromne zalety prozdrowotne soków z kwaszonych warzyw, głównie z kapusty i buraków. To w zasadzie tzw. super żywność, która aktualnie często widoczna jest na półkach marketów w działach ze zdrową żywnością.

Wypłukuje toksyny i podnosi odporność organizmu – sok z kapusty kiszonej

Zapewne większość z nas będąc dzieckiem spożywał sok z kapusty kiszonej. Nasze babcie same przygotowywały kiszoną kapustę według rodzinnych przepisów, a po wykorzystaniu kapusty raz za razem dawały swoim wnukom szklaneczkę z sokiem, mówiąc, że sok jest nadzwyczaj zdrowy, chociaż bardzo kwaśny. I nie były w błędzie! Sok z kiszonej kapusty to doskonałe źródło witamin! Zawiera on znaczne ilości witaminy PP, C, A oraz E, a także liczne minerały, jak m.in. cynk, potas i żelazo. Wiele osób miewa trudności z przywyknięciem do cierpkiego posmaku tego soku, lecz powinnyśmy sięgać po niego regularnie, gdyż wypłukuje toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu, usuwa toksyny z organizmu, działa on bakterio- i grzybobójczo oraz ma dobry wpływ na pracę jelit, dzięki czemu może wspomagać proces odchudzania. W szczególności natomiast pomaga uzupełnić deficyt witaminy C, co podnosi odporność organizmu oraz zapobiega częstym przeziębieniom. Sok z kiszonej kapusty poleca się też anemikom ze względu na znajdujące się w nim żelazo. Naturalnie, nawet ze zdrowym sokiem nie wolno przesadzać – zaleca się spożycie mniej więcej jeden kubeczek soku dziennie.

Plusy soku z kiszonego buraka

Kolejnym odżywczym sokiem, którego używamy od wieków do gotowania, a który spożywamy też jako przekąskę, jest sok z kiszonych buraków. Zawiera on sporo witamin i ma właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne i antyseptyczne. Sok ten wzmacnia ogólną odporność: zapobiega zatwardzeniom, obniża ciśnienie, a jednocześnie wyostrza koncentrację. Chociaż buraki cechują się pokaźną zawartością cukru, to sok z kiszonych buraków nie ma wysokiego IG i mogą go spożywać diabetycy. Nie poleca się jednakże jego konsumpcji paniom w ciąży i karmiącym piersią, a także osobom cierpiącym na choroby nerek bądź reumatyzm.

Jeżeli nie posiadasz umiejętności, aby przygotować soki z kiszonek samemu, możesz zakupić je w swoim sklepie bądź zamówić online na stronie producenta. Pamiętaj jednakże, iż soki tego rodzaju powinno się magazynować w chłodzie.

Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz nabyć je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w niskich temperaturach.

Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]