Jeśli chcesz kupić ekologiczną kapustę kiszoną, odwiedź ten adres.
Niepowtarzalny smak kapusty kwaszonej jest bez wątpienia częścią środkowoeuropejskiej kultury kulinarnej. Jest ona komponentem licznych potraw i każdy Polak stosunkowo często widzi ją na swoim talerzu. I bardzo dobrze, ponieważ kapusta kiszona to niesłychanie zdrowe pożywienie.
Czy warto spożywać kiszoną kapustę?
Kapusta kwaszona, lub kiszona, bo tych dwóch przymiotników używa się wymiennie, to jeden z tych produktów spożywczych wynalezionych w wyniku dążenia człowieka do znalezienia metody na długie magazynowanie strawy. Cienko posiekane główki białej kapusty są zdatne do spożycia przez długi czas w rezultacie wystawienia na działanie fermentacji mlekowej. W dawnych czasach jedzenie kapusty kwaszonej pozwalało dostarczyć organizmowi koniecznych witamin czy minerałów, których pozyskanie podczas zimy było zdecydowanie trudniejsze niż dzisiaj. A trzeba zaznaczyć, iż w kapuście kwaszonej jest sporo substancji, które są ważne dla właściwego działania naszego organizmu. To doskonałe źródło witaminy A, witaminy K wzmacniającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz mającej między innymi właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbólowe, a także witaminy C, która podnosi odporność na przeziębienia. W kwaszonce tej znajdują się też inne konieczne dla ustroju witaminy, czyli te z grupy B (przykładowo B12, B5, B1). Prócz tego, kwaszona kapusta to źródło m.in. potasu, kwasów tłuszczowych omega-3 czy wapnia. Równocześnie to pożywienie nie dostarczające wielu kalorii, zatem rekomenduje się jego konsumpcję osobom trzymającym dietę.
Jak wykorzystuje kwaszoną kapustę w kuchni
Kwaszona kapusta na naszych stołach pojawia się w przystawkach do dań, jak i jako główny ich składnik. Na surowo zazwyczaj je się ją jako surówkę z cebulą oraz marchewką, która pasuje do dań z kartofli oraz ryb, a czasami na słodko – oprószoną szczyptą cukru. To również artykuł, który wyśmienicie harmonizuje z borowikami oraz mięsem, toteż wykorzystuje się ją w nadzieniu do pierogów, łazanek i krokiecików. Rzecz jasna, bez kapusty kiszonej nie istniałyby tradycyjne polskie dania – kapuśniaka, bigosu albo góralskiej kwaśnicy.
Generalnie każda babcia ma swój przepis na kapustę kiszoną, aczkolwiek obecnie sporadycznie przygotowuje się ją w domu, gdyż nie ma już konieczności magazynowania żywności na okres zimy. Kiszoną kapustę w dużych oraz niewielkich opakowaniach bez przeszkód kupić można w dowolnym sklepie, a także można złożyć na nią zamówienie przez internet. Producenci mają w swojej ofercie też ekologiczną kapustę kiszoną.
Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]