Kiszona kapusta – dlaczego warto dodać ją do swojego jadłospisu?

Kiszona kapusta – dlaczego warto dodać ją do swojego jadłospisu?

Jeśli chcesz kupić ekologiczną kapustę kiszoną, odwiedź ten adres.

Niepowtarzalny smak kapusty kwaszonej jest bez wątpienia częścią środkowoeuropejskiej kultury kulinarnej. Jest ona komponentem licznych potraw i każdy Polak stosunkowo często widzi ją na swoim talerzu. I bardzo dobrze, ponieważ kapusta kiszona to niesłychanie zdrowe pożywienie.

Czy warto spożywać kiszoną kapustę?

Kapusta kwaszona, lub kiszona, bo tych dwóch przymiotników używa się wymiennie, to jeden z tych produktów spożywczych wynalezionych w wyniku dążenia człowieka do znalezienia metody na długie magazynowanie strawy. Cienko posiekane główki białej kapusty są zdatne do spożycia przez długi czas w rezultacie wystawienia na działanie fermentacji mlekowej. W dawnych czasach jedzenie kapusty kwaszonej pozwalało dostarczyć organizmowi koniecznych witamin czy minerałów, których pozyskanie podczas zimy było zdecydowanie trudniejsze niż dzisiaj. A trzeba zaznaczyć, iż w kapuście kwaszonej jest sporo substancji, które są ważne dla właściwego działania naszego organizmu. To doskonałe źródło witaminy A, witaminy K wzmacniającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz mającej między innymi właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbólowe, a także witaminy C, która podnosi odporność na przeziębienia. W kwaszonce tej znajdują się też inne konieczne dla ustroju witaminy, czyli te z grupy B (przykładowo B12, B5, B1). Prócz tego, kwaszona kapusta to źródło m.in. potasu, kwasów tłuszczowych omega-3 czy wapnia. Równocześnie to pożywienie nie dostarczające wielu kalorii, zatem rekomenduje się jego konsumpcję osobom trzymającym dietę.

Jak wykorzystuje kwaszoną kapustę w kuchni

Kwaszona kapusta na naszych stołach pojawia się w przystawkach do dań, jak i jako główny ich składnik. Na surowo zazwyczaj je się ją jako surówkę z cebulą oraz marchewką, która pasuje do dań z kartofli oraz ryb, a czasami na słodko – oprószoną szczyptą cukru. To również artykuł, który wyśmienicie harmonizuje z borowikami oraz mięsem, toteż wykorzystuje się ją w nadzieniu do pierogów, łazanek i krokiecików. Rzecz jasna, bez kapusty kiszonej nie istniałyby tradycyjne polskie dania – kapuśniaka, bigosu albo góralskiej kwaśnicy.

Generalnie każda babcia ma swój przepis na kapustę kiszoną, aczkolwiek obecnie sporadycznie przygotowuje się ją w domu, gdyż nie ma już konieczności magazynowania żywności na okres zimy. Kiszoną kapustę w dużych oraz niewielkich opakowaniach bez przeszkód kupić można w dowolnym sklepie, a także można złożyć na nią zamówienie przez internet. Producenci mają w swojej ofercie też ekologiczną kapustę kiszoną.

Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]